اگر عاشق طبیعت گردی هستید، اگر عاشق ماجراجویی و دیدن مناظر زیبا هستید، اگر از صدای حیوانات و طبیعت غرق در لذت می شوید، اگر دوست دارید آسمان زیبای شب را بدون نویزهای نوری و آلودگی های مختلف تماشا کنید برای یک بار هم که شده کمپ زدن را تجربه و یک شب را در طبیعت بگذرانید.
ما در این مقاله نکات ضروری در کمپ زدن را به شما آموزش می دهیم تا با خیال آسوده از سفر خود لذت ببرید و خاطره ای شگفت انگیز برای خود و همراهیانتان بسازید.
اردوگاه و یا محل کمپ
در معنای عام محل کمپینگ جایی است که فرد و یا افرادی شب را در آن محل می مانند. برای مثال در کشور انگلستان محل هایی برای کمپ زنی ساخته شده و مراجعین می توانند در قسمت های مشخص آن چادر بزنند و شب را در همان جا بگذرانند. واژه ی انگلیسی Camp از Campus به معنای زمین آمده و اشاره به محلی دارد که چادر در آن برپا می شود و اقامت صورت می گیرد. محیط اردوگاه باید از فضایی باز و بزرگ تشکیل شده باشد که به راحتی بتوان در آن چادر زد. بهتر است تا در نزدیکی فروشگاه و یا مغازه ای قرار گرفته باشد تا در صورت نیاز بتوان از آن استفاده کرد. ( البته باید انواع محصولات را ارائه دهد ). در کشور ما جز در مناطقی خاص که بیشتر مختص به کوهنوردی می شود اردوگاه مشخصی در نظر گرفته نشده استو البته بسیاری از افراد علاقه دارند در دل طبیعت با به دور از هر ساخت بشری سفر خود را سپری کنند، در هر صورت باید به این نکته توجه کنید که نحوه کمپ زدن در طبیعت قواعد و قوانین خاص خودش را دارد که رعایت نکردن آنها به معنی مواجهه با خطر است. طبیعت گردی به همان اندازه که جذاب است، دشوار هم هست. پس بهتر است با رعایت اصول کمپ زدن ریسک خطرات را کاهش دهید و از سفر خود لذت ببرید.
حرفهایها میدانند که اولین شرط سفر به نقاط مختلف طبیعت، حرکت بر اساس زمانبندی است. اما به هر حال در هر زمانی ممکن است شرایط طوری پیش برود که سفر کوتاهتر یا طولانیتر از حد پیشبینی شده باشد. کوه و کویر از جاهایی هستند که به خاطر طبیعت خاصشان این احتمال درباره آنها بیشتر صدق میکند. بنابراین برای سفر به هر طبیعت خشن و زیبایی مثل کویر لوازم و تجهیزات مورد نیاز را از یاد نبرید. شما برای هر سفری به تجهیزات لازم آن سفر نیاز دارید اما در سفرهای کمپی علاوه بر تجهیزات معمول، باید وسایل دیگری را هم با خود همراه داشته باشید. به خصوص اگر قرار است سفرتان بیشتر از یکی دو روز طول بکشد. در قسمت بعدی موارد ضروری و عمومی را بررسی می کنیم.
اصولی که در کمپ زدن حتما باید به آنها توجه کنید
- کولهپشتی،کیسه خواب، چادر، آب، غذای مناسب، نقشه منطقه، قطب نما یا جی پی اس، انبر دست چند کاره، سوزن و نخ، ناخنگیر، سوت، کفش مناسب پیادهروی، جعبه کمکهای اولیه، الکل جامد، مواد ضدعفونی کننده، چاقو، چراغ قوه (هدلامپ)، باطری، کبریت، فوم برای زیر کیسه خوابها، فندک، مواد آتش زا و … از آن دسته وسایلی است که همیشه باید در هر سفری که به طبیعت دارید همراهتان باشد.
- برای چادر زدن در طبیعت باید توجه کنید که چادری تان را متناسب با منطقهای که به آنجا سفر میکنید انتخاب کنید. اما در هر صورت همراه داشتن یک چادر ضد آب محتاطانه تر است. هرچند که به هرحال قیمت هم نقش تعیین کننده ای در این انتخاب دارد.
- همراه داشتن یک کیف کمری هم میتواند برای جاسازی قلم و کاغذ و موبایل و دوربینهای کوچک عکاسی مفید باشد.
- دور بودن از محل ریزش سنگ،یخ و برف و غیره
- خودداری از کمپ زدن در کنار رودخانه و کف دره به علت جاری شدن سیل و سر و صدای آب
- نبودن در جهت باد
- اگر گروهی سفر می کنید یادتان باشد که باید چادرها را نزدیک به هم و به صورت دایره و یا نیم دایره برپا کنید تا بیشترین امکان ارتباط و بیشترین میزان امنیت را برقرار کنید.
- محل کمپ باید در دید قرار داشته باشد تا در زمان حادثه نیروهای امدادی بتوانند به راحتی محل را پیدا کنند. در کوهستان معمولا باد در دو جهت میوزد: باد قله و باد دره. باد قله بعد از غروب خورشید باد از قله به دره شروع به وزیدن میکند. اما باد دره روزها از دره به طرف قله میوزد. پس در روز باید جهت باد را مشخص کرد و سپس کمپ را برقرار نمود.
- محل کمپ صاف و بدون شیب باشد.
- خودداری از کمپ زدن در کنار چشمهها زیرا حیوانات شبها برای استفاده از آب به چشمهها میآیند که میتواند ایمنی شما را به خطر اندازد.
- در هوای طوفانی و بارانی ابتدا کوله را در چادر قرار داده درب آن را ببندید تا چادر سنگین شده و باد چادر را با خود نبرد.
- استفاده از نایلون یا زیر انداز برای زیر چادر برای منتقل نشدن رطوبت به کف چادر
- چادر را خوب و محکم و کشیده برپا کنید و پوش روی چادررا نصب کنید.
- حفر یک نهر کوچک به عرض و عمق ۱۰ سانتیمتر که بهتر است زیر لبههای پوش چادر باشد تا در هنگام بارندگی آب باران زیر چادر نفوذ نکند و یک یا دو راه خروج آب نهر تعبیه کنید.
- برای استحکام بیشتر میخهای چادر روی میخها سنگ بگذارید.در شرایط بادهای با سرعت بالا با فاصله یک متر از اطراف چادر یک دیوار سنگی به ارتفاع ۶۰ سانتیمتر و عرض ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر ایجاد کنید تا باد چادر را پاره نکند
- ازکمپ زدن در زیر درختان به علت صاعقه بپرهیزید. چادر در زیر درختان بعد از مدتی بارندگی خیلی سریعتر خیس میشود.
- نبودن کمپ در مسیر حیوانات اهلی و وحشی و کوهنوردان دیگر
- بستن درب چادر در زمان بیرون آمدن و داخل شدن به چادر به علت وارد شدن حیوانات موذی مثل مار و عقرب
- محل دستشویی باید پایین دست کمپ و با فاصله مناسبی ایجاد شود.
- یک کیسه پلیاتیلن یا گونی پلاستیکی بزرگ جهت قرار دادن لوازم اضافی بیرون از کمپ همراه داشته باشید و لوازم اضافه را داخل آن قرار داده و چند سنگ روی آن قرار دهید.
- در شرایط بادهای با سرعت بالا با فاصله یک متر از اطراف چادر یک دیوار سنگی به ارتفاع ۶۰ سانتیمتر و عرض ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر ایجاد کنید تا باد چادر را پاره نکند. در زمستان به علت کولاک در مناطق کوهستانی با بلوکهای برفی دیواری به ارتفاع ۶۰ سانتی متر و عرض ۴۰ سانتیمتر ایجاد کنید تا باد و سرمای کمتری ایجاد گردد. زیرا برفهایی که در اثر کولاک درز اطراف چادر جمع میشوند باعث شکستن ستونهای چادر میشود.
- پرهیز از برافروختن آتش در اطراف چادر و در جهت باد
- یک کیسه نایلون برای جمعآوری زبالههایتان در نظر بگیرید.
- در بدترین شرایط دو یا سه نفر با کولههایتان باید در چادر زندگی کنید، چگونگی این کار را خوب بیاموزید.
- پرهیز از ایجاد کمپ در گوسفند سراها که معمولا دارای سنگ چین هم هستند به علت اینکه آنجا محل زندگی کنهها و دیگر جانوران موذی میباشد.
- غذاهای بودار خود را بیرون چادر و در فضای آزاد قرار ندهید به این علت که حیوانات شامه بسیار قوی دارند و به سراغ آنها میروند. غذاها را در ظروف دربسته و در محلی که حیوانات را تحریک نکند، نگهداری کنید.
- خودداری از استفاده چراغهای خوراکپزی و روشنایی که دارای شعله هستند در چادر
- پرهیز از تعویض کپسول گاز و ریختن بنزین در چراغهای بنزینی در زمانیکه داخل کمپ شمع یا شعله دیگری وجود دارد، به علت آتشسوزی
- دور کردن جانوران موذی با ریختن مقداری تنباکو در اطراف چادر
- با چراغ قوه ی معمولی قادر به دیدن عقرب ها نیستید بهتر است از چراغ قوه UV استفاده نمایید. چرا که به علت خاصیت فلورسنتی عقربها در زیر نور UV می درخشند.
- چسب وصله آماده که برای ترمیم چادر به کار میرود همراه داشته باشید.
- در اردوهای آموزشی در مناطق کم ارتفاع و مسطح میتوان چادرها را به صورت دایره دور هم برپا کرد و از فضای میانی دایره که درب چادرها در آنجا قرار دارد برای برگزاری جلسات و صرف غذا و صرفهجویی در مصرف روشنایی استفاده نمود.
- اگر نگران این هستید که شبانه به چادرتان دستبرد بزنندبهتر است از تورهای فولادی استفاده کنید. این تورها با قابلیت انعطاف بالا در ۴ سایز مختلف ساخته میشوند و میتوان آن را دور وسایل مختلف کشید و قفل کرد.
- اگر قرار است برای مدت طولانیتری در سفر بمانید، وسایل حرفهایتری هم لازم دارید. مثلا حتما باید یک دوربین دو چشمی و شکاری داشته باشید تا در مواقع نیاز فضای اطراف کمپ را بررسی کنید و موقعیت را تحت کنترل داشته باشید.
- چادر ضد آب و باد هم مطمئنا به کارتان می آید. به خصوص اگر به مناطقی سفر میکنید که هوای ناپایداری دارند.
- کبریت ضد آب و باد و وسایل پخت گازی (کمپی) و گاز مایع به میزان ۲ برابر مصرف از مهم ترین ملزومات سفر است. یادتان باشد حتی اگر قرار باشد در مدت سفر فقط کنسرو بخورید، باز هم باید آن را بجوشانید. علاوه بر این برای پیشگیری از بیماریهای عفونی منتقل شونده از آب کتری کوچکتان را هم همراه ببرید تا آب را قبل از استفاده بجوشانید.
- چراغ قوههای بزرگ شارژی، باتری، تبر، بیل، کلنگ و چاقوی کمپی، بیسیم و موبایل ماهوارهای و وسایل دفاع شخصی از تجهیزاتی هستند که به حفظ ایمنی شما کمک می کنند. البته به شرطی که شیوه استفاده از آنها را قبلا یاد گرفته باشید. در غیر این صورت این تجهیزات ممکن است بیشتر باعث به خطر افتادن سلامتی شما شوند.
- اگر دفعات اولی است که می خواهید از این تجهیزات استفاده کنید بهتر است قید سفر انفرادی را بزنید و با چند نفر حرفه ای تر از خودتان راهی سفر شوید.
- اگر قصد دارید شب را در کوهستان یا کویر سپری کنید، کیسه خواب برایتان از نان شب هم واجب تر است. کیسه خوابها بر حسب موادی که در تهیه آنها مصرف شده و براساس قابلیت نگهداری دما و مقاومت شان در برابر سرما تقسیم بندی میشوند. کیسه خوابهایی که در آن ها از پر استفاده شده باشد گرمتر از بقیه کیسه خواب ها هستند.
- این نوع از کیسه خوابها بر اساس درصد پر استفاده شده در آن نسبت به ساقه و کرک گرمتر و سبکتر است. البته این نوع از کیسه خوابها برای مناطق مرطوب و بارانی چندان کارایی نخواهند داشت.
- فرض کنید قصد سفر به قطب را دارید. در این صورت چه لباسی با خودتان می برید؟ این یک قاعده کلی است که در مناطقی که برف و بوران شدیدی وجود دارد، باید کاپشنهایی را بپوشید که همه قسمت های بالاتنه را می پوشانند و تنها قسمتی از صورت برای دیدن پیدا است. لباس های کوهنوردی در زمستان معمولا این ویژگی ها را دارند.
- این کاپشن ها در مقابل برف و سرما ایمن هستند و اجازه می دهند در قطب هم مثل یکی از شهروندان قطب نشین دست در جیب کنید و با آرامش قدم بزنید!
- کیسه بقا یاsurvival bag از جمله وسایلی است که در بحرانی ترین شرایط سفر می تواند به کمک شما بیاید. یادتان باشد اگر قصد سفر به مناطق پرخطر را دارید، تنها در صورتی سفرتان را شروع کنید که مطمئن باشید یکی از این کیسه ها همراهتان هست.
- این کیسه ضد آب است و به رنگ نارنجی تولید میشود تا اگر مثلا کوهنوردی در معرض بوران شدید برف قرار داشت داخل این کیسه برود و به این ترتیب از سرما و بوران در امان باشد. رنگ نارنجی این کیسه هم به گروههای امداد کمک می کند تا کوهنورد بوران زده را از مرگ نجات دهند. البته این کیسه در بقیه جاها هم می توانند استفاده شوند.
- در زیستگاه های حیات وحش پوشیدن این کیسه باعث نجات انسان میشود. پرتو رنگ نارنجی این کیسه باعث می شود حیوانات وحشی درو شود. در مناطق استوایی هم که باران سیل آسا میبارد و سرپناهی وجود ندارد، می توانید به درون کیسه نجاتتان بخزید یا حتی در مناطق بیابانی که طوفان شن وجود دارد، این کیسه از شما در مقابل طوفان محافظت می کند.
- اگر هوا ابری بود و احتمال می دادید باران ببارد، قبل از خواب حتما دور چادر را شیار باریکی بکنید تا آب را به راهی که میخواهید هدایت کنید.
- اگر نگران این هستید که یک نفر شبانه به چادرتان دستبرد بزند و وسایل داخل کوله را بدزدد، چارهای ندارید جز آنکه از تورهای فولادی استفاده کنید. این تورها با قابلیت انعطاف بالا در ۴ سایز مختلف ساخته می شوند و میتوان آن را به دور کوله و یا وسایل مختلف کشید و قفل کرد. انعطاف این تور از جنس فولاد باعث میشود تا نگران حجیم بودن کوله نباشیم.
- این تور از جنس فولاد است و با سیم چین شبکههایش شکسته نمیشود. اتفاقا خیلی هم سبکهستند و حمل آن ها آسان است.
- سعی کنید دو برابر میزان مصرف تان آب همراه داشته باشید. یادتان باشد در طبیعت گردی ها آب از غذا خیلی بیشتر اهمیت دارد چرا که در شرایط بحرانی هر فرد می تواند تا ۱۰ روز یا حتی بیشتر بدون مصرف غذا به زندگی ادامه دهد اما بدون آب بیشتر از یک روز دوام نمی آورد. پس اگر به هر دلیلی با کمبود آب و غذا مواجه شدید، وقت و انرژی تان را صرف فعالیت های مهمتری مثل پیدا کردن آب یا مسیر کنید.
- برای حفظ و حراست از محیط زیست بعد از برچیدن کمپ محل آن را به صورت اولیه برگردانید.
و در نهایت…
وسایل و تجهیزات مناسب در کمپ حرف اول را میزند پس برای آسایش و امنیت خود از وسایل استاندارد و حرفه ای استفاده نمایید. نگران پرداخت هزینه ی گزاف وسایل هم نباشید چرا که شما می توانید بهترین و حرفه ای ترین وسایل را وابسته به مقصد خود و با مشورت کارشناسان تراول گرام انتخاب و از سایت www.travelgram.ir اجاره کرده و بعد از سفر بازگردانید. تراول گرام همسفر شماست تا سفر خوب و دل پذیری داشته باشید.